Čo je to clicker tréning?

Clicker tréning je metodika výcviku, ktorá je, na rozdiel od starších prístupov, založená na veľmi dobre overenej vedeckej teórii - teórii učenia.

O histórii vzniku clicker tréningu a o teórii učenia sa dočítate v tomto článku. Tu si iba stručne predstavíme princípy tejto metodiky a načrtneme si, aké má praktické využitia.

Clicker tréning je v prvom rade výcvik pozitívnou motiváciou. To znamená, že zvieratko učíme tým, že ho odmeňujeme, keď vykoná niečo, čo si želáme. Tým sa učí spájať si vlastné činy s (pozitívnymi) dôsledkami - to sa nazýva učenie operantným podmieňovaním.

Pri clicker tréningu nikdy netrestáme, neopravujeme chyby - pretože ak zvieratko niečomu nerozumie alebo nechce, je to vždy náš problém, nie jeho. To my musíme niečo zmeniť. Ak sa staneme dobrým clicker trénerom, naše zvieratko sa bude učiť rýchlo, efektívne a s radosťou.

Clicker tréning však rozhodne neslúži na to, aby sa zvieratko stalo naším dokonale poslušným otrokom. Práve naopak, učí sa pri ňom samostatne rozmýšľať a byť tvorivé, postupne získava vnútornú motiváciu (t.z., že časom sa mu už samo učenie stane odmenou a bude ho baviť). Pozor však, zvieratko, ktoré si aktívne precvičuje mozgové závity, vyžaduje rovnako pružného a kreatívneho majiteľa - aj človek sa preto musí stále učiť!

Clicker tréning tiež nie je žiadne zjednodušovanie zvieratka na prasprostého robota, ktorého možno naprogramovať úplne k hocičomu (ako často tvrdia odporcovia klikania). Nie! Zvieratko je subjekt, nie objekt! Je to rovnocenná, citlivá, živá bytosť, ktorá má tiež svoje práva, rovnako ako aj my. My netrénujeme zvieratko, ale obaja sa učíme spolu, jeden od druhého, pre radosť z učenia samotného a zo spoločne strávených chvíľ. Na toto nikdy nezabúdame, pretože to je základ etického spolužitia s inými živými bytosťami. Inak by sa celý clicker tréning stal iba drilom a využívaním. Zvieratko nie je hračka. Pamätajte si to.

A na čo clicker tréning teda môžeme využiť? Môžeme pomocou neho potkaníka privyknúť na ľudský kontakt, absolútne bez stresu a príjemne. Môžeme ho naučiť udržiavať čistotu (chodiť na záchodík), prísť na zavolanie (využijeme hlavne pri voľnom púšťaní po byte a vonku), "stop signál", aby nám neničil domácnosť (viz Výchova). Ak sa už potkaník naučil nejaké problematické správanie, netreba si zúfať, s clickerom sa dá pomerne jednoducho odnaučiť (bez trestania). Na druhej strane je však zároveň našou povinnosťou zabezpečiť mu také podmienky, v ktorých môže uspokojovať všetky svoje prirodzené potreby (viz Starostlivosť) - pretože by napr. bolo nefér potkaníkovi brániť obhrýzať naše veci, ak zároveň v klietke nemá k dispozícii nič vhodné, čo by uspokojilo jeho potrebu hlodať.

No a samozrejme, clicker tréning môžeme využiť na zábavu. Potkany sú inteligentné a zvedavé tvorčeky, ktoré milujú, keď môžu skúmať a objavovať nové veci (obzvlášť, ak im to prináša niečo dobré :)). S clickerom ich môžeme naučiť všelijaké triky, ale tiež trénovať ich kognitívne schopnosti (rozumové) a samozrejme aj naučiť ich behať agility. To všetko je súčasťou enrichmentu, obohacovania života zvieraťa v zajatí - keďže má nedostatok prirodzených podnetov, musíme mu ich dodať aspoň v takejto forme my. Primerane aktívny život udržiava domáce zvieratká dlho zdravé, tak po fyzickej, ako aj po psychickej stránke.

A to najdôležitejšie na koniec - clicker tréning je aj jedným z prostriedkov, ktorým si vytvárate so zvieratkom vzťah. Niektorí ľudia pobúrene namietajú, že ide o podplácanie, že to je len obchod a lož. Nie je to pravda. "Clicker tréning" v takej či onakej forme používa pri zoznamovaní sa s potkaníkom totiž každý chovateľ. Ak aj priamo nedáva pamlsky a nepoužíva špeciálny signál (clicker), tak určite využíva odmenu hlasom, dotykom, hrou a spočiatku hlavne svojím odchodom. Potkaník sa tak učí spájať si človeka iba s príjemnými zážitkami - a to je presne také isté operantné podmieňovanie, aké sa využíva aj pri clicker tréningu (zákony učenia sa uplatňujú proste stále, takisto ako aj gravitačný zákon). A verte, potkan nerozlišuje, že potrava je "úplatok" a poškrabkanie už nie - pre neho sú to proste príjemné podnety (tzv. posilovače), a to je jediné, na čom reálne záleží. :) Clicker tréning je len prepracovanejšia a efektívnejšia verzia toho, čo intuitívne robí každý citlivý chovateľ.

A na záver úvodu ešte jedno varovanie - aj keď vás clicker tréning uchváti, nenechajte sa ním úplne uniesť. Nič sa nemá preháňať a aj klikanie má svoje riziká. Napríklad, ak si nedáte pozor, môžete nechtiac u zvieratka posilniť neželané správanie (napr. vynucovanie si pamlskov hryzením). Alebo ak ešte nemáte odhad na rýchlosť postupu, môžete zvieratko frustrovať tým, že postupujete príliš rýchlo či pomaly. A tiež to proste môžete prepísknuť - ak sa totiž všetky vaše interakcie so zvieratkom obmedzia len na clicker tréning, stanete sa preňho "výherným automatom" - vlastne si tak z neho vytvoríte závisláka, gamblera. A to nie je nič príjemné. Takže určite nezabúdajte na jednoduchosť a prosté, príjemné spoločné trávenie času "ničnerobením". To je hlavná zložka "lepidla", ktoré tvorí priateľstvá. ;-)

PS - ďalšie články v tejto kategórii sa zaoberajú postupným zoznamovaním sa s jednotlivými aspektami clicker tréningu. Začneme s teóriou učenia a potom sa vrhneme na prax. Prosím, nepúšťajte sa do nácviku konkrétnych trikov a agility prekážok, kým teoreticky aj prakticky nezvládnete všetko, o čom sa píše v tejto kategórii. Vyhnete sa tým zbytočným chybám. Prajem vám a vaším potkaníkom veľa zábavy pri klikaní. ;-)