Významné postavy clicker tréningu, doporučená literatúra

História clicker tréningu siaha až na začiatok 20. storočia, k známemu ruskému fyziológovi I. P. Pavlovovi. Ten sa preslávil objavom reflexného oblúku a klasického podmieňovania (viz tento článok).

Ďalšie dieliky do skladačky pridali americkí behavioristi z prvej polovice 20. storočia - behaviorizmus je psychologický smer, ktorý sa zaoberal iba pozorovateľným správaním a vnútorné prežívanie považoval za nepoznateľné, tzv. "black box". Spočiatku tvrdili, že človek (a aj zvieratá) funguje na princípe S->R, teda že podnet (stimulus) vedie automaticky k reakcii (response). Tým vlastne zredukovali živé bytosti na automatizované stroje.

Neskôr však túto teóriu prehodnotili a pridali ďalšiu premennú do rovnice: S->O->R, teda organizmus (organism - vrodenú výbavu a získané skúsenosti, ktoré majú vplyv na to, aká bude výsledná odpoveď). K tejto zmene teórie prispel najmä B. F. Skinner, ktorý je považovaný za objaviteľa operantného, resp. inštrumentálneho podmieňovania; tiež sa zaoberal plánmi posilňovania pri učení operantným podmieňovaním (to všetko sú veľmi cenné prvky clicker tréningu, viz tento článok). Známy je najmä svojimi pokusmi na holuboch. Svoju teóriu nazýval "radikálny behaviorizmus" a tvrdil, že všetko správanie je naučené cez posilňovanie.

Dôležitý je aj príspevok behavioristu E. C. Tolmana, ktorý objavil tzv. latentné učenie (viz tento článok). W. Kohler zas popísal tzv. učenie vhľadom (robil pokusy na šimpanzoch).


A ako vlastne vznikol ten clicker tréning (clicker training, CT)...? Pri jeho zrode stáli Skinnerovi žiaci, manželia Marian Kruseová a Keller Breland. Počas druhej svetovej vojny pracovali pre armádu (hovorí sa, že trénovali havrany a delfíny ako špiónov), po skončení vojny cvičili zvieratá pre zábavný priemysel. Neskôr sa k ich spoločnosti pridal Bob Bailey (predtým pracoval ako tréner zvierat pre námorníctvo a tajné služby) a 11 rokov po Brelandovej smrti sa s Marian vzali. Dnes sa venujú výcviku clicker trénerov po celom svete - preslávili sa najmä svojimi tzv. kuracími tábormi (chicken camps), kde učia študentov clicker tréning na kuratách.

Poznámka - ak sa chcete trénovaniu zvierat venovať profesionálne, doporučujem zúčastniť sa aspoň jedného chicken campu, je to veľmi užitočná skúsenosť!

Veľmi významnou priekopníčkou CT je nesporne aj Karen Pryor, ktorá prvý raz objavila čaro výcviku pozitívnou motiváciou, keď mala za úlohu vytrénovať na show zvieratá v morskom parku (perlička - vtedy dostala do rúk ešte pomerne neprepracovanú skinnerovskú metodiku, ktorá zahŕňala aj potravovú depriváciu - čiže vyhladovanie zvierat pred výcvikom - no dnes sa už vie, že to je neefektívne). Karen napísala niekoľko vedecko-populárnych kníh o CT a vďaka nej sa tento spôsob výcviku značne rozšíril medzi psíčkarmi. Pri výcviku morských cicavcov je to už v podstate jediný používaný spôsob výcviku a pomaly sa rozširuje aj medzi trénerov koní (priekopníčkami v tejto oblasti sú napr. Shawna Karrasch alebo Alexandra Kurland). Knižku o clicker tréningu potkanov napísala Miriam Fields-Babineau.

Doporučená literatúra k štúdiu clicker tréningu:

Karen Pryor: Svého psa nestřílejte!
Karen Pryor: Reaching the Animal Mind
František Šusta: Trénink je rozhovor
Miriam Fields-Babineau: Rat Training: A Comprehensive Begginer's Guide
Gabrielle Harris: Touching Animal Souls
Ken Ramirez: Animal Training: Successful Animal Management Through Positive Reinforcement
Amy Sutherland: Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství
S. A. Barnett: The Rat: A Study in Behavior