Predtým, než začneme - vybavenie

Tak, teória načítaná a už sa neviete dočkať, kedy potkaníka začnete učiť všetky tie skvelé kúsky? :) Zdieľam vaše nadšenie, ale všetko pekne poporiadku a hlavne - pomaly.

Najprv si treba zaobstarať vhodný clicker alebo iné "klikátko" - keďže potkany nemajú ktovieaký ostrý zrak, vhodnejší bude zvukový signál. No musí byť primerane hlasný, pretože potkany majú extrémne citlivý sluch - do domácich podmienok je najlepší clicker pre psy s nastaviteľnou hlasitosťou (nastavíme ho na začiatok na najtichšiu hlasitosť; iba ak by naň potkaník nereagoval, hlasitosť zvýšime). Ak taký clicker nenájdeme, vystačíme si aj s obyčajným guľočkovým perom alebo môžeme klikať aj jazykom (špičku jazyka pritlačíme o horné podnebie a rýchlo ním pohneme dozadu). Šikovné je, ak sa dá clicker pripevniť na prst alebo aspoň na zápästie - pri zložitejších cvikoch tak máme voľné obe ruky.

Okrem toho si treba pripraviť aj vhodné pamlsky - pretože potrava je jedným z najsilnejších primárnych posilovačov a u zatiaľ nesocializovaného potkana aj jediným použiteľným (časom však budeme môcť do svojho arzenálu pridať aj pohladenie, poškrabkanie, spoločnú hru alebo pochvalu). Pamlsky by mali byť čo najmenšie (ideálne "pod jeden zub", aby ich potkan rýchlo zjedol) a zdravé (kúsočky čerstvého ovocia alebo zeleniny, nesladený ovocný pretlak, obilné vločky, neochutené burizóny...). Mali by sme ich zarátať do dennej dávky potkana, aby sme ho zbytočne neprekrmovali. Vysokokalorické pamlsky používame iba výnimočné, ako tzv. jackpoty - tie dávame občas na celkové posilnenie motivácie (za extra dobrý výkon, ale niekedy aj za úplne obyčajný výkon). Jackpot môže byť kúsok orieška, sušeného ovocia, mäsa, semienko, líznutie jogurtu, javorového sirupu, melasy alebo medu. Na suché pamlsky je dobré mať malú nádobku, z ktorej sa dajú po jednom vysypávať (aby sme k nim mali rýchly prístup); čerstvé ovocie, zeleninu či mäso si prichystáme na tanierik a položíme si ho poruke, ale mimo dosahu potkanov; tekuté pamlsky si môžeme natiahnuť do injekčnej striekačky (samozrejme bez ihly!) a dávať olizovať po pár kvapkách.

Poznámka - komerčné pamlsky pre potkany sú väčšinou samý tuk a rafinovaný cukor, nemajú poriadne deklarované akostné znaky, obsahujú mnoho chemických farbív a konzervantov; sú nezdravé a drahé - zbytočnosť. Ak veľmi chcete potkaníkom niečo dobré kúpiť, tak siahnite po Candies alebo sušenom mäse.

Tiež si budete musieť časom odsledovať, ktoré pamlsky sú pre potkana veľmi atraktívne a rozrušujú ho - také dávajte, ak poľavuje jeho motivácia alebo na záver cvičenia. Na druhej strane "nudné" pamlsky dávajte, ak má tendenciu rozblázniť sa (a tým stráca pozornosť) - napr. ak je roztržitý, ale chcete mu dať jackpot, nech je to radšej viac kúskov nudného pamlsku, než jeden aktraktívny, ktorý ho dostane "do rauše". ;-)

Na začiatok clicker tréningu budeme potrebovať ešte ďalšiu drobnosť - target ("cieľ"). To je objekt, ktorého sa bude mať potkaník dotknúť, neskôr ho nasledovať. V chovateľských potrebách sa dá kúpiť aj špeciálna target stick (teleskopická tyčka, ktorá má na jednom konci farebnú guľočku a na druhom clicker), čo je síce šikovná vecička, ale v pohode sa zaobídeme aj bez nej. ;-) Postačí nám aj obyčajná špajdľa, lepidlo a farebná korálka s väčšou dierkou; mnohí sme ako deti mali mini-xylofón, tak šup vyhrabať ho a vezmeme si z neho jednu paličku; alebo úplne najjednoduchšie riešenie - vezmeme dve farebné fixky, najlepšie modrú a žltú, a vymeníme im vrchnáčiky (pozn. - modrá a žltá sú pravdepodobne farby, ktoré potkany rozlišujú najlepšie). Podstatné je, aby bol koniec výrazne odlíšený - aby potkan presne vedel, kde sa má targetu dotknúť (nepotrebujeme predsa, aby nám ho obhrýzal aj s prstami; a neskôr budeme okrem toho potrebovať veľmi presné navádzanie).

A samozrejme, nesmie chýbať najdôležitejšia ingrediencia - potkan. :) O výbere a starostlivosti sa dočítate v iných kategóriách, tu pripomeniem iba najzákladnejšie zásady. Potkana nikdy nechováme osamote (výnimkou sú len veľmi staré, choré alebo bohužiaľ nikdy nesocializované potkany; avšak psychicky i fyzicky zdravý potkan nevyhnutne potrebuje spoločnosť svojho druhu a rovnakého pohlavia), potkany si berieme iba od registrovaných, overených chovateľov (zo zrejmých dôvodov nepodporujeme množiteľov) a musíme im zabezpečiť všetky prirodzené potreby (zdravie, potrava, voda, bezpečie, sociálne kontakty, priestor, pohyb, odpočinok, obohacujúce podnety...). Ak sa pýtate, či sú na clicker tréning vhodnejší samčekovia alebo samičky, odpoveď je - na pohlaví nezáleží, základné veci sa naučia obe pohlavia rovnako dobre (ak ich dokážeme namotivovať). No je pravda, že samičky sú aktívnejšie, takže ich možno viac bude baviť agility; samčekovia sa však vedia dobre sústrediť a môžu byť šikovní v síce menej pohybových, ale zato kognitívne náročných úlohách. Ani vek nehrá veľkú rolu - aj starší potkan CT rýchlo pochopí; no musíme brať do úvahy jeho fyzické možnosti a nepreťažovať ho. S mláďaťom môžeme začať hneď po odstave, no musíme rátať so spočiatku veľmi krátkou dobou, po akú sa vydrží sústrediť (minúta až dve, často ani to nie).